Et stort spring for privat rumfart i aften

Ved 21-tiden i aften forsøger den israelske non-profit organisation SpaceIL at lande deres ubemandede rumskib Beresheet på Månen. Hvis det lykkes bliver Israel det fjerde land i verden efter Sovjetunionen, USA og Kina til at begå den svære bedrift.

Men det mest opsigtsvækkende ved missionen er, at det vil være første gang, at et privat-bygget rumskib planter sine landingsben i det grå månestøv. I rumfarten er teknologien efterhånden så moden og omkostningerne så lave, at private investorer tør smide penge efter projekter som Beresheet, som tidligere ville have krævet de skarpeste ingeniørtalenter og de største nationalbudgetter.

Det har kostet en samlet mængde donationer på omkring 100 millioner dollars at fremstille Beresheet, hvilket et billigt sammenlignet med hvad tilsvarende rumskibe plejer at koste.

Uanset om det lykkes eller ej er Beresheet et vidnesbyrd om det momentum, der er i privat finansieret rumfart i disse år. Et andet godt eksempel på det er den raket, som sendte Beresheet i rummet – en Falcon 9, fremstillet af virksomheden SpaceX, der har revolutioneret rumfartindustrien med sine billige og delvist genbrugelige raketter.

I 2008 var SpaceX tæt på at gå konkurs, men blev reddet af NASA, som hyrede virksomheden til at sende først forsyninger og siden astronauter op til Den Internationale Rumstation. Måske på grund af de gode erfaringer med SpaceX har NASA valgt at satse stort på private virksomheder i sin nye Måne-strategi, der skal kulminere med en bemandet landing i 2024. Rumfartagenturet er godt nok igang med at udvikle sin egen raket og rumkapsel, men samtidig har NASA bedt virksomheder byde ind med rumskibe, som kan lande forsyninger, videnskabeligt udstyr og astronauter på Månen.

Verden over sprudler det med nye raket-virksomheder, satellit-fremstillere og mere eller mindre sandsynlige forretningsplaner for at sende almindelige mennesker på en tur ud i rummet.

Hvis Beresheet succesfuldt lander på Månen, vil det stå som en milepæl i privat rumfarts historie. Held og lykke til SpaceIL og Beresheet.

Du kan følge landingen her:

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s